Husker du..? Da politikere var mænd

Project Description

Vi er i 70’erne – dengang som nu en politisk omtumlet tid

Den radikale statsminister Hilmar Baunsgaard afløses af Jens Otto Kragh som udskriver valg til EF, hvorefter han på sejersmorgenen overdrager regeringen til Anker Jørgensen. Kvinder i regeringstoppene var særsyn.

De radikale havde regeret landet i en årrække. Der gik et mundheld om, at de radikale regerer landet, uanset om de er i regering eller ej – fordi de altid placerer sig med de afgørende stemmer i midten. Sådan siger man vist stadig.

Hilmar Baunsgaard var med sin markante stemme og profil en tydelig statsminister – noget mere “fremme i skoene” end den noget tilbagelænede men meget statsmandsagtige Jens Oto Kragh.

Hilmar Baunsgaard og Jens Otto Kragh (t.h.)

Hilmar Baunsgaard og Jens Otto Kragh (t.h.)

Hilmar Baunsgaard blev statsminister i 1968 for en VKR-regering da socialdemokraten Jens Otto Krag og SF’eren Aksel Larsen’s såkaldt “røde kabinet brød sammen i 1968.

Kragh blev kritiseret meget for at have lovet op til valget i 1966 at han ikke ville danne en ren “rød” regering. Men vælgerne ville det anderledes, og J.O. Kragh begrundede sit løftebrud med den meget forkætrede udtalelse “man har et stadpunkt, til man tager et nyt“.

I 1972 var der folkeafstemning: Skulle Danmark med i EF eller ej?

Meningerne var mildt sagt delte.

Tegning af Hans Bendix

Tegning af Hans Bendix: Plakat til “Komiteen for tilslutning til EF”

nejtilEF

Kampagneplakat fra “Folkebevægelsen imod EF”

Heldigvis var der i den offentlige debat altid plads til godmodig humor, som f.eks. denne tegning af den legendariske satiretegner Bo Bojesen.HilmBaunsgaard

 

 

Danskerne sagde ja med stort flertal. Dagen efter gik Jens Otto Kragh af og overlod regeringsmagten til den dengang forholdsvis ukendte politiker Anker Jørgensen. 

ankerogkragh

J.O. Kragh og Anker Jørgensen (t.h.)

Hele Danmark var på fornavn med Anker – en jordnær mand, som blev boende i en beskeden, almen lejlighed på Borbjergvej 1 i Sydhavnen, København, sammen med sin hustru igennem et helt liv, Ingrid, og deres fire børn.

Anker

Anker Jørgensen

AJørgensenPHartlingHBaunsgaard

Anker Jørgensen (S), Poul Hartling (V), Hilmar Baunsgaard (R)

Anker Jørgensen dannede regeringen igennem fem valg, kun kortvarigt afbrudt af en ren Venstre-regering under ledelse af Poul Hartling (december 1973 – februar 1975).

Politisk var det urolige tider.

Der var valgt i februar 1975, august 1978, oktober 1979 og december 1981.

I september 1982 gik Anker Jørgensen af uden valg og overlod regeringsmagten til (som han selv i sin tid), den dengang forholdsvis ukendte konservative politiker Poul Schlüter.

Poul Schlüter. Politiker. Det Konservetive Folkeparti. Statsminister. (fv) Hans Engell, Poul Schlüter og Svend Erik Hovmand. Bagved Erik Ninn Hansen. Oktober 1989. I JP 5/10 89. (Mik Eskestad/Polfoto)

Fra venstre ses forsvarsminister Hans Engell, statsminister Poul Schlüter og fiskeriminister Kent Kirk. Bagerst justitsminister Erik Ninn Hansen. (Foto. Mik Eskestad/Polfoto)

Klik på billederne for at se dem i større størrelse.

Hvis du vil se flere erindrings-rejser så klik HER.

Project Details

  • Date juni 1, 2015
  • Tags #AktivLivshistorie
Back to Top