Husker du…? Den gamle købmand

Project Description

Personlig service

Der var engang da indkøb hos købmanden var forbundet med duften af friskmalet kaffe og personlig betjening.

Selvom Danmarks første selvbetjeningsbutik åbnede i Esbjerg i 1949 skal vi langt op i 1960 og begyndelsen af 1970’erne før selvbetjenings-princippet for alvor slog igennem.

Indtil da foregik indkøb af de fleste ting til husholdningen hen over disken i personlig samtale med købmanden, til lyden af kværnende kaffemøller

2kafemølle1 Købmanden var selvstændig erhvervsdrivende og en kendt og respekteret person i lokalområdet, fordi han jo i høj grad stod inde for kvaliteten med sit gode navn og rygte.

kobmand

Derfor var det bestemt heller ikke med begejstring, at de første selvbetjeningsbutiker blev modtaget.

Politikens oplysning fortæller:

“Man får en kurv udleveret og slippes derefter løs med ret til at tage selv af alle varer«. Sådan skrev Esbjerg Avis 14. juni 1949, da byens brugsforening åbnede den første danske fødevarebutik med selvbetjening. Den anden selvbetjeningsbutik, der åbnede i Danmark, lå på Vigerslevvej i København og hørte under Hovedstadens Brugsforening. Den havde mottoet: ‘Respekt for husmoderens arbejde og tid!’.

Det var også Hovedstadens Brugsforening, der åbnede Danmarks første supermarked 5. november 1953 ved Islev Station i København. Til forskel fra de første selvbetjeningsbutikker kunne supermarkederne pga. køleteknikkens udvikling sælge slagtervarer, kolonial, frugt og grønt, øl og vin, brød og viktualier fra én og samme butik…”.

Irma-kæden blev dog ret hurtigt kendt og respekteret, ikke mindst på grund af den legendariske “Irma-pige”.

Efter at Brugsforeningen også åbnede rundt om i landet begyndte man af definere sig socialt efter om man handlede i Brugsen eller Irma.

Print 

 

Klik på billederne for at se dem i større størrelse.

Hvis du vil se flere erindrings-rejser så klik HER.

Project Details

  • Date maj 9, 2015
  • Tags #AktivLivshistorie
Back to Top