Husker du…? “Illustrerede Klassikere”

Project Description

Berømte romaner i tegneserieform

Nogle af verdens mest klassiske fortællinger, fra oldtidens digtere til nyere tids forfattere, blev igennem mange år udgivet i tegneserieform.

Illustrerede Klassikere var en serie på i alt 227 hæfter, der blev udgivet fra 1955 til 1976. Serien byggede på den amerikanske Classics Illustrated og bestod af mere eller mindre kendte litterære værker udformet som tegneserier.

Ill-klass2

Mange af datidens finkulturelle litteraturkritikere havde det svært med Illustrerede Klassikere: På den ene side bragte serien klassisk kultur ind i de danske hjem, på den anden side var det jo i høj grad forkortede tekster, selvom det lykkedes af få hæfterne til at være ret tro mod originalteksterne, på trods af at de var voldsomt forkortede.

Shakespeares Hamlet, nr. 4 i serien, byggede således i den danske udgave på Edv. Lembckes oversættelse i Dramatiske Værker fra 1864, og det første hæfte i serien, Alice i Eventyrland, var oversat og gendigtet af Halfdan Rasmussen.

Den store Danske Encyklopædi fortæller, at hæfterne, som i begyndelsen kom d. 1. og 15. i måneden, bestod af et klassisk værk (i enkelte tilfælde to), hvortil kom andet stof som meddelelser til læseren, f.eks. med tilbud om at få hæfterne indbundet 12 ad gangen i bøger med „et meget smukt rødt bind […] med titel i guldtryk på ryggen”.

Det kunne også være mere fagligt stof, ikke mindst forfatterportrætter, men også små artikler om berømte personer, lige fra „vovehalse” til operakomponister, og historiske forhold, som en gennemgang af Dreyfus-affæren og lignende.

Tit var der også opfordringer til at blive pennevenner med andre navngivne læsere og dermed få sig nogle “klassikerkammerater”.

 

Ill-klass1

 

Klik på billederne for at se dem i større størrelse.

Hvis du vil se flere erindrings-rejser så klik HER.

Project Details

  • Date maj 9, 2015
  • Tags #AktivLivshistorie
Back to Top