Ca. 70.000 danskere lider, lige som mig, af rosacea, og kender både til de udfordringer men også begrænsninger det giver, bla. i forhold til kost.
En af disse begrænsninger er i forhold til ost, som nævnes på listen over fødevarer man bør holde sig fra når man har rosacea. Dette er en skam, for jeg elsker ost!

For at blive klogere på hvorfor ost er et problem, har jeg både læst mig igennem den forskning og videnskab der er på området, men jeg har også haft kontaktet Thiese mejeri, for at få lidt guidning omkring ost.

Så hvorfor er ost så et problem?

Ost er fermenteret mælk, dvs mælk der bliver omsat af bakterier. Forskellige bakterier giver forskellige egenskaber til osten, nogle kan lave en særlig konsistens, andre giver karakteristisk smag. Nogle bakterier danner biogene aminer som histamin, tyramin og cadaverin, de biogene aminer er ofte problematiske for os med rosacea.

Når man starter produktionen af ost, kan den startes på to måder enten af råmælk – den friske mælk med de naturlige bakterier der følger med fra koen/geden/fåret/kamelen eller varmebehandlet mælk, hvor de naturlige bakterier er døde ved en kort opvarmning. Råmælksost giver et mere spændende produkt, hvor smagen varierer, men også et produkt der kan indeholde mange biogene aminer. Der er ofte langt flere biogene aminer i råmælksost fra ged og får, fordi der gerne følger de bakterier med, der danner biogene aminer.

Det er af stor betydning, hvor rent der er på mejeriet, når der måles høje koncentrationer af biogene aminer i den færdige ost, er det ofte fordi der er sket en forurening på mejeriet.

Det næste punkt er starterkulturen. Mælken tilsættes de bakterier, der giver de ønskede karakteristika, for den ost der skal fremstilles. Det er en forskellig kultur, der gør forskellen på en emmentaler og en danbo. Nogle kulturer er mindre problematiske end andre.

Jeg har opdaget at nogle typer af ost kan jeg bedre tåle end andre, men jeg har også fundet en løsning til at spise ost uden at få udslæt. Du kan læse hele min artikel om rosacea og ost i min blog: Rosacea og ost.

Bedste hilsner,

Maya Viksjø

 

Kort om forfatteren, Maya Viksjø

Maya har siden sin ungdom haft kæmpet med rosacea, og har over de sidste årtier studeret en masse om området. Hun har udgivet sin egen blog mayaviksjo.dk. Herudover står Maya også bag Perform Probiotcs, som er et probiotika hun udviklede for at afhælpe sin egen rosacea.

Explore More

Nye regler for helbredskontrol ved natarbejde træder i kraft i 2024

Fra 2024 indføres nye regler for helbredskontrol af natarbejdere i Danmark, med særligt fokus på medarbejdere over 50 år. Disse ændringer er indført for at sikre, at arbejdsmiljøet tilpasses de

Sådan får du sunde vaner

Det kan være svært at skabe sunde vaner, men her kan du læse om flere af slagsen, og hvordan du får dem. Det handler om motion, mad og søvn. Motion

Er der meget af den kræftfremkaldende gasart radon i Tårnby Kommune?

Radon, en radioaktiv gas, der forekommer naturligt i jordskorpen, har fået opmærksomhed for sine potentielle sundhedsrisici i de senere år. Det er en farveløs, lugtfri gas, der kan sive ind